Edward Snowden a acordat un interviu cotidianului "Washington Post" şi a declarat că misiunea lui este aproape încheiată, după ce a revelat spionajul în masă al americanilor.
La şase luni după ce primele informaţii au apărut în "Washington Post" şi în "The Guardian", Snowden a acceptat propunerea unuia dintre cotidiene de a vorbi despre acest moment din viaţa sa. El este considerat un trădător de guvernul american, dar a fost primit cu braţele deschise de Moscova, într-un gest de diplomaţie care dădea un mesaj clar Statelor Unite.
"Pentru mine, ca satisfacţie personală, misiunea este aproape îndeplinită. Am câştigat deja. În momentul când jurnaliştii au putut să muncească, tot ce am făcut a fost validat. Nu am vrut să schimb societatea. Am vrut să dau societăţii o şansă să se schimbe singură", a declarat Snowden.
"Tot ce am vrut a fost ca publicul să poată să se autoguverneze", a mai spus inamicul public numărul 1 al guvernului american.
Americanul a recunoscut că şi-a dat seama că nu are niciun model pe care să-l urmeze, ci pur şi simplu trebuie să facă ceea ce simte şi cât mai bine. "Nu ştiam dacă publicul va fi de partea mea", a spus acesta.
"Dar când pui în balanţa alternativele, adică lipsa de acţiune, realizezi că trebuie să îţi exprimi credinţele. Dintr-o perspectivă inginerească, trebuie să încerci să faci ceva, decât să nu faci nimic", a mai spus Snowden.
Un sabotor sau un erou?
În cercurile spionilor americani, Snowden este văzut ca un sabotor şi ca un trădător. Pe 22 iunie, Departamentul de Justiţie a prezentat o plângere la adresa lui Snowden, care era acuzat de spionaj şi furt din bunurile guvernului, deoarece a înstrăinat numeroase informaţii aflate pe serverele NSA.
Mulţi spun că Snowden a încurcat multe dintre planurile americanilor, care se foloseau de sistemele de monitorizare a internetului pentru a lupta împotriva terorismului. Dar oamenii din întreaga lume au fost uimiţi când au aflat că guvernul lucra pe alocuri, chiar dacă nu oficial, cu marile companii, cu marile reţele sociale, pentru a avea acces prefernţial la date, atunci când aveau nevoie.
"Nu încerc să dau jos NSA. Lucrez pentru a îmbunătăţi NSA. Chiar şi acum lucrez pentru ei, doar NSA-ul nu-şi da seama", a spus Snowden.
Edward Snowden a declarat pentru "Washington Post" că a fost uimit să afle că NSA colectează mai multe date în SUA despre americani decât despre ruşi. În decembrie 2012, Snowden a început să contacteze reporteri.
Acum, singura lui frică este apatia oamenilor. "Costurile dezbaterii publice oneste despre puterile guvernului nostru sunt mai mici decât pericolul reprezentat de creşterea secretă a puterii guvernului", a declarat Snowden.
Ultima dată când un guvern a avut asemenea puteri, a existat un război, a spus Snowden, amintind de garanţiile generalilor din vremea colonială, care permiteau investigarea oricui. Cu toate acestea, Snowden crede că intimitatea ar trebui să fie un drept universal, aplicabil americanilor şi străinilor.
"Atât timp cât există o cauză legitimă pentru care îi investighezi prin metode de spionaj pe unii oameni, nu am nicio problemă cu tine. Nu cred că e o problemă să ceri o cauză", a spus Snowden.
Privind relaţia cu guvernul chinez sau rus, Snowden a spus doar atât: "Nu am nicio legătură cu guvernul rus. Nu am făcut niciun acord cu ei. Dacă am dezertat, am făcut-o din guvern către public".
Omul asta a facut singurul lucru posibil, pentru el si pentru noi. Concentrarea a atat de multa putere in mana unui guvern cum este cel american, nu poate duce decat la razboi. Astia nu stiu altceva. Singura problema acum sunt americanii insisi, care sunt atat de ancorati in materialism, in goana dupa bani si tot felul de nimicuri, incat e posibil ca nici sa nu bage de seama ca cineva i-a atentionat ca deja sunt un popor captiv aflat pur si simplu la dispozitia ocultei mondiale, care, fara acest popor sau mai degraba spus populatii, nu ar putea misca un deget. Armata americana, pur si simplu este o armata de mercenari punct.
RăspundețiȘtergere